周惠久论坛|Nano-molecules: New Building Blocks for Materials Discovery
2019-06-11 09:33:49

邀请讲座人:聂志鸿教授

简介:聂志鸿,复旦大学高分子科学系特聘教授、博士生导师。2000年本科毕业于吉林大学化学系,2003年于中科院长春应用化学研究所安立佳研究员(中国科学院院士)指导下获得高分子物理与化学硕士学位,2008年于加拿大多伦多大学Eugenia Kumacheva教授(加拿大皇家科学院院士)指导下获得高分子材料与化学博士学位。2008-2010年间于哈佛大学George M. Whiteside教授(美国科学院、工程院、艺术与科学院三院院士)研究组进行NSERC博士后研究。2011年受聘为马里兰大学帕克分校化学与生物化学系助理教授,并于2017年获得终身教职位(Tenured Associate Professor)。曾获美国自然科学基金会杰出青年教授奖、3M公司青年教授奖、美国化学会石油研究基金奖、马里兰大学优秀教授奖等奖项。主要研究方向为聚合物和粒子合成自组装、生物成像和药物释放、仿生复合材料和微流控等。迄今在Nat. Materials., Nat. Nanotech., Nat. Commun., J. Am. Chem. Soc., Angew. Chem. Int. Ed.等期刊上发表论文100余篇,论文被引用10000余次。

【报告题目】Nano-molecules: New Building Blocks for Materials Discovery

时间: 10:00-12:00 am, June 14th, 2019

地点: 新材料大楼材料学院第一会议室

摘要:Colloidal particles are of particular interest because of their broad applications, e.g., in coating, sensing, and photonic crystals. Assembly of colloidal particles into ordered architectures is essential for engineering new functional materials and devices. Moreover, colloidal particles can be used as model systems for studying the assembly or phase behavior of atoms and molecules. In the past decades, tremendous progress has been achieved in the design of colloidal particles that mimic conventional molecules, as well as in the exploitation of their assembly behaviors. However, unmet challenges still remain at this frontier. In this talk, I will present our efforts on the synthesis and self-assembly of molecular-mimicking colloidal particles.